Nieuws

Lichtend voorbeeld van Samen Duurzaam: Inside Out

Tineke Zweed en Mieke Oostra van Hogeschool Utrecht en Bart van der Ree van USI waren te gast bij de HU Dag van de Duurzaamheid tijdens de Utrecht Science Week in oktober 2021. Samenwerkingsproject Inside Out werd door hen aangehaald als hét voorbeeld van het bij elkaar brengen van onderzoek, onderwijs en de beroepspraktijk. Het Inside Out consortium heeft een bestaande hoogbouwflat in een paar jaar omgetoverd tot de eerste energieleverende flat van Europa. Het Inside Out renovatiesysteem gebruikt geprefabriceerde bouwelementen die in klimaatkamers van de HU zijn ontwikkeld. Een mooi staaltje ontwikkelkracht wat direct is toegepast in de praktijk. Inside Out krijgt nu ook een Europees vervolg in het project ARV, waar gewerkt wordt aan grootschalige verduurzaming van bestaande hoogbouwflats.

 

Tafelgesprek op 14 oktober

Bart van der Ree (USI)

 

 

 

 

 

Inside Out is één van de samenwerkingsprojecten die de Hogeschool Utrecht (HU) is aangegaan met partners, maar hét toonbeeld van een succesvolle samenwerking. De kracht van de werkwijze van dit soort projecten werd door Tineke Zweed, lid van het College van Bestuur van HU, bevestigd: “Partners kunnen oplossingen ontdekken en implementeren zodat die meteen van toegevoegde waarde zijn in de regio.” Vanaf 2022 worden Inside Out en andere renovatiesystemen doorontwikkeld en opgeschaald in het Europees project ARV, om de vele bestaande hoogbouwflats snel en grootschalig te kunnen verduurzamen.

Kijk hier het volledige interview met Mieke Oostra en Bart van der Ree terug (vanaf 15:30) of kijk de samenvatting van de hele dag (Aftermovie).

HU Dag van de Duurzaamheid

Op 14 oktober organiseerde de Hogeschool Utrecht (HU) de HU Dag van de Duurzaamheid als onderdeel van de Utrecht Science Week. Motto van de dag was Samen Duurzaam. Het was een veelzijdig programma gericht op slimme mobiliteit, duurzame energie, circulaire economie en duurzame stad. Derk Loorbach van DRIFT gaf inzicht in de duurzaamheidsstrategie van de EU en Europarlementariër Bas Eickhout gaf een inkijk in de Europese Green Deals, die tot doel hebben verduurzaming te ondersteunen en versnellen. Naast een aantal workshops, was er ook de finale van de Sustainable Campus Challenge waar studenten de kans kregen om met ideeën te komen voor de verduurzaming van ‘hun’ Utrecht Science Park.

Utrecht Science Week

Het Utrecht Science Park is een bijzonder gebied waar kennisinstellingen, zorginstellingen en gespecialiseerde bedrijven samen komen. Deze nabijheid blijkt een vruchtbare bodem voor kleurrijke samenwerkingen welke leiden tot vooraanstaande wetenschap en innovatie. Met de Utrecht Science Week worden deze samenwerkingen en de resultaten voortaan jaarlijks in het zonnetje gezet. Op 14 en 15 oktober 2021 werden ontwikkelingen belicht op het gebied van duurzaamheid en gezondheid. Zo werkt iedereen op het Utrecht Science Park samen aan een gezonde en duurzame samenleving.