Nieuws

Inside Out door de ogen van bewoners

De flat aan de Henriëttedreef is de eerste energieleverende flat van Europa. Paul Lutz, vrijwilliger voor wijktelevisiemakers U in de Wijk, ging op onderzoek uit om meer te weten te komen over dit bijzondere gebouw in de Utrechtse wijk Overvecht. Hij sprak met Rogier Bos van Bos Installatiewerken en Jitske van Helden van woningcorporatie Bo-Ex en bewoonster Marijke van Rijnsoever.

Jitske van Helden: “We waren aan het kijken om een flat nul op de meter te maken. Toen we gingen brainstormen, werd het idee geboren om een flat energieleverend te maken. De flat aan de Henriëttedreef moest gerenoveerd worden en vormde zo een mooie pilot om dit idee uit te gaan werken.”

Het consortium Inside Out bedacht het Inside Out renovatiesysteem, waarbij de flat van nieuwe, slimme gevels wordt voorzien. Binnen een dag wordt de flat voorzien van een nieuwe jas. “De ramen isoleren, verwarmen, ventileren en zelf energie opwekken. Voor de energietransitie moet je met slimme oplossingen komen,” aldus Rogier Bos.

De flat is volledig van het gas af en bewoners kregen een kooktoestel en een pannenset zodat zij gasloos kunnen koken. Volgens bewoonster Marijke van Rijnsoever is het in één woord geweldig. Zij kookte zelf al elektrisch maar andere bewoners zijn ook enthousiast. “En het is driedubbel glas, je hoort de bussen niet meer.” Er is geen huurverhoging gevraagd en bijna iedereen gaat minder energiekosten betalen.

Bekijk hier de reportage van Paul Lutz van U in de Wijk:

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=JsERku6Eacg&feature=youtu.be