Overzicht ontwikkelingen Henriëttedreef

De Henriëttedreef in Utrecht Overvecht is testlocatie voor renovatiesysteem ‘Inside Out’. De hoogbouwflat aan de Henriëttedreef in Utrecht is toe aan groot onderhoud. Ter voorbereiding op de renovatie onderzoekt woningcorporatie Bo-Ex in het consortium ‘Inside Out’ hoe de hoogbouwflat energieleverend gemaakt kan worden. Lees meer over de werkwijze van project ‘Inside Out’.

Een overzicht van de ontwikkelingen aan de Henriëttedreef: 

zonnepanelen henriettedreef utrechtIn januari en februari 2019 zijn nieuwe zonnepanelen geplaatst aan de Henriëttedreef, waaronder de panelen in het balkon van de proefwoning. Deze balkonpanelen maken de balustrade niet geheel dicht, zodat bewoners vanaf het balkon naar beneden kunnen kijken.

In de loop van 2018 is de monitoring opgestart. De resultaten en data van het renovatiesysteem worden gerapporteerd, zodat het systeem gefinetuned kan worden. De testflat wordt gemonitord op energietechnische, bouwkundige, financiële en gedragskundige aspecten. Denk hierbij aan metingen zoals comfortmetingen (7 juli 2018), metingen aan het energiesysteem (15 september 2018) en extra geluid- en luchtdichtheidsmetingen (15 januari 2019).

In de zomer van 2018 kregen bewoners van de flat aan de Henriëtetdreef de kans om de prototype woning te bezichtigen. In de proefwoning maakten zij van dichtbij kennis met het Inside Out renovatiesysteem.

inside out utrecht overvecht plaatsing gevel

Op 18 juni 2018 startte de renovatie van het eerste, bewoonde appartement. Het afgelopen jaar heeft het Inside Out-consortium de multifunctionele bouwdelen onderzocht in verschillende testopstellingen om het ontwerp te optimaliseren. Door het systeem nu bij één woning te installeren, kan het consortium toetsen of het in de praktijk werkt. Lees meer over de proefwoning.

Op 22 mei 2018 vond een bewonersbijeenkomst plaats. Bewoners werden geïnformeerd over de ontwikkelingen van het project en kregen de kans om vragen te stellen en ervaringen te delen.

Op 26 april 2018 publiceerde het consortium een eindrapportage van de eerste fase van het project, Inside Out Proof-of-Principle. Lees meer over de eindrapportage.

Op 9 december 2017 bezochten de bewoners van de flat de testopstellingen aan de HU, om het gevel ontwerp aan binnen- en buitenkant met eigen ogen te kunnen zien.

Op 12 september 2017 vond een tweede bewonersbijeenkomst plaats. Bewoners werden bijgepraat over de renovatieplannen en de tests met energieopwekking en slimme gevels. Zo werd een impressie gegeven van hoe de flat eruit kan komen te zien en hoeveel energie bewoners na de Inside Out renovatie zouden verbruiken en opwekken.

PowerNEST Utrecht Henriettedreef

In juli 2017 plaatste Bo-Ex een windgenerator op het dak van de flat, om de opwekking van duurzame energie aan de Henriëttedreef uit te breiden. Tegelijkertijd ontwikkelde het consortium samen met afstuderende studenten bij Bos Installatiewerken een slimme gevel die installaties integreert in multifunctionele bouwdelen. In dezelfde periode bouwde het consortium testopstellingen bij Hogeschool Utrecht, om inzicht te krijgen in de werking van de slimme gevel en om de energieprestaties te simuleren.

Op 8 mei 2017 vond een eerste bewonersbijeenkomst plaats. Tijdens deze bijeenkomst zijn bewoners geïnformeerd over de plannen voor de duurzame renovatie van de 10-hoogflat.