Nieuws

Inside Out koploper van het gas af

Iedereen moet in 2050 van het gas af zijn. Maar hoe kan zo’n grote energietransitie werkelijkheid worden? Het tv-programma De Koplopers, onder leiding van Teun van de Keuken, brengt koplopers, praktijkonderzoekers en beleidsmakers bij elkaar. Wat is er nog nodig voor deze transitie? En waarom lukt het bij de koplopers al wel? Eén van die koplopers is Inside Out. Het consortium Inside Out heeft een jaren 60-flat in de Utrechtse wijk Overvecht aangepakt waar 58 woningen niet alleen van het gas af zijn, maar zal zelfs de eerste energieleverende flat van Europa opleveren.

Inside Out
Paul Das van Bos Installatiewerken en Mieke Oostra van Hogeschool Utrecht geven een inkijkje in de uitdagingen van het TKI project Inside Out en hoe het gerealiseerd wordt. Ook deelde Lot van Hooijdonk, wethouder van Energie, Mobiliteit en Groen, de verduurzamingsvisie van de stad Utrecht. Het consortium Inside Out van verschillende projectpartners werken samen onder leiding van het Utrecht Sustainability Institute. Het project Inside Out is mede gefinancierd met Topsector Energiesubsidie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (TKI Urban Energy).

De Koplopers
In de serie De Koplopers, een programma geproduceerd door De Balie in samenwerking met Regieorgaan SIA worden de grootste maatschappelijke vraagstukken besproken die Nederland de komende jaren het hoofd moet bieden. Elke keer staan twee koplopers centraal: Waarom lukt het bij hen wel, en waarom kunnen of willen hun buren nog niet mee in de transitie? Deze vraag beantwoorden ze met lectoren van hogescholen die praktijkonderzoek doen, politici die verantwoordelijk zijn voor de regels en ervaringsdeskundigen die een oplossing zoeken.

Kijk de aflevering terug (Inside Out wordt besproken vanaf tijdstip 56:46):